Rodzaje sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybactwem poszukiwali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to możliwe, zwłaszcza, że towarzyszyła im bardzo często wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo wybitnie często takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę oczywiście metodę nazwano nare-sushi oraz niesłychanie prędko wieść o niej rozniosła się odpowiednio po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz większe zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one po prostu solidne, a nie tylko świeże. Z w pewnych sytuacjach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
zen sushi
Pierwotnie jednakże słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, bo jako sushi formułowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się trochę komiczne. Sushi jako danie musiało ewoluować wybitnie długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, innymi słowy ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a więc danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.